Contact

Wil je contact? Hieronder staan mijn gegevens.

Chiara Soldati
06 3026 8956
chiara@trainingintaalentekst.nl of soldati@planet.nl

Kantoor:
Herenlaan 31
3701 AR Zeist

KvK 30151772

Colofon
Deze website kwam tot stand dankzij: Dorien Koppenberg van DKF Fotografie & Webdesign, Remke Sierevelt van Taluut, Harmen van Doorn van Kort en Krachtig online. Portretfoto: Joost Blauw. Illustraties: Shutterstock/GoodStudio. De teksten zijn van mijn eigen hand.

Een e-mail schrijven

Wist je dit al? Maar liefst 2,5 miljoen Nederlanders zijn laaggeletterd

We hebben het over B1-taal gehad, maar dit niveau is zelfs voor 2,5 miljoen Nederlanders te moeilijk: de laaggeletterden. Het is een zorgelijk gegeven dat één op de zes Nederlanders laaggeletterd is (en dit aantal groeit). Laaggeletterd zijn betekent moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen, met digitale vaardigheden en met gezondheidsvaardigheden.

Laaggeletterden hebben vaak praktijkonderwijs gevolgd, en hebben daarna voor hun werk niet veel meer hoeven schrijven of lezen. We hebben het dan over niveau A1, wat betekent dat zij het gemiddelde tekstniveau van B1 niet altijd kunnen begrijpen. Dit gaat mij aan het hart. Het liefste zou ik alle teksten meer laten aansluiten op A2-niveau dan op B1-niveau. Gelukkig zijn er diverse organisaties die zich inzetten voor de belangen van de laaggeletterden, zoals Stichting Lezen en Schrijven.

Kijk ook eens naar mijn training over Schrijfvaardigheid/Begrijpelijke taal (B1).